Aloïs Blommaert herinneren

Enkele maanden na de begrafenis wordt een grafsteen onthuld. Het is een zwaar en massief arduinen blok met het gelaat van de lijdende Christus van beeldhouwer en vriend Herman Cornelis en boven op het kruis troont de Blauwvoet van kunstsmid Maarten Pauwels.

Ook de gemeente Wuustwezel blijft hem gedenken.

Na zijn overlijden komt er een Aloïs Blommaertstraat.

In 1983 wordt hij herdacht met een academische zitting, een opstelwedstrijd voor de jeugd, de heruitgave van ‘Het gestolen miljoen’ en de onthulling van een gedenkplaat aan het huis waar meester Wies leefde en werkte.

In juni 2001 realiseert de gemeentelijke lagere school De Wissel een filmproject ‘De duivel in de put’ naar een jeugdboek van A.Blommaert, onder leiding van de directeur Neel Vermeiren en het ganse schoolteam. Het is voor de leerlingen een realistische kennismaking met het medium ‘film’ en een brokje Wuustwezelse geschiedenis. Alle kinderen van eerste tot zesde leerjaar hebben een rol in de film.


klik op de afbeelding om te vergroten

In augustus 2001 is er de feestelijke inhuldiging door burgemeester J. Ansoms van het ‘cultureel centrum Blommaert’.

De feestrede wordt uitgesproken door Neel Vermeiren. Er is een tentoonstelling over het omvangrijke werk van de schrijver. En in opdracht van de heemkring Wesalia II wordt een rijk geïllustreerd en gedocumenteerd werk over Blommaert samengesteld door Stan Dirven.


Herdenkingen in 2008 tijdens het Aloïs Blommaertjaar in Wuustwezel:

  • 30 juni: 19.00 uur korte herdenkingsplechtigheid met bloemenhulde en toespraak aan het graf (organisatie gemeentebestuur)
  • oktober: permanente tentoonstelling in de bibliotheek
  • 23 november: Aloïs Blommaertwandeling.
    Vertrek om 13.30 uur aan de Gasthuishoeve (Dorpstraat 36) met gidsen, figuranten en voorlezers (organisatie toerisme Wuustwezel). Ook wandelingen voor scholen.
  • 5, 6 en 7 december: toneelopvoering "Het gestolen miljoen" door DE ROERVINKEN in Kadans. Het boek werd tot toneelstuk herwerkt door Neel Vermeiren.